Kikkererwtensmeersel

Tegenwoordig probeer ik zo min mogelijk eten weg te gooien. Het is, tenslotte, crisis en iemanden hebben moeite gedaan gewassen te verbouwen, te oogsten en in potjes voor mij te doen en daar heb ik respect voor. Daarom heeft de, door mij in elkaar geflanste, kikkererwtensalade met olijven een tweede leven gekregen. De salade zelf is niet lastig. Ik ga het recept hier niet neerzetten want ik heb het in een kookboek staan dus het is ook klakkeloos opgenomen door iemand op smulweb. Hier dus. Wat ik anders doe, want ik verander eigenlijk altijd iets aan een recept, is geen verse peterselie, want die is op, en de honing wordt hier vervangen door schenkstroop. En de zaadjes blijven in de komkommer. Ik gooi zo min mogelijk weg, vandaar. Van deze salade blijft altijd zeker de helft over. Want ik ben vaak de enige die het echt lekker vind. Andere aanwezigen eten er ook wel wat van maar ik vermoed dat dit vooral uit beleefdheid voor de gastvrouw is. Geeft niets want, en nu komt het, dit is wat ik doe met het restant.

Kikkererwtensmeersel voor op brood

Ingrediënten:

 • het restant van bovengenoemde salade minus de olijven (die vis ik er gewoon uit, snekkie voor de kok)
 • olijfolie
 • Currypoeder of je favo kerrie naar smaak
 • eventueel nog een teentje knoflook

Bereidingswijze:

 • Neem de hapjespan of ruime koekenpan en zet die op het vuur.
 • Scheutje olijfolie erin
 • Voeg de salade toe en roer met houten lepel. Doe geen deksel op de pan, het is de bedoeling dat een gedeelte van het vocht verdwijnt tijdens het verwarmen. Voeg je currypoeder of andere kerrie toe naar smaak.
 • Plet de komkommer zodat vocht vrij komt om te verdampen.
 • Als de massa wat droger is geworden doe het in een kom waar een staafmixer in past.
 • Staafmixeren tot gewenste dikte. Tijdens deze handeling kan je een extra knoflookje toevoegen of nog wat kerrie als je daar van houdt.
 • In bakje doen met nog beetje olijfolie erover. Dan in koelkast laten afkoelen.

Het resultaat heeft iets hummus-achtig, is alleen frisser door de komkommer en tomaat. Lekker op brood, geroosterd of niet.

Eén gedachte over “Kikkererwtensmeersel”

Geef een reactie