Rabarbertaart: het recept

De taart van gisteren was een succes. Alle aanwezige proefpanelleden waren smakelijk verrast en daarom vandaag het recept. Het komt uit een ‘A little book of Irish baking’ van Marion Maxwell. Dit kleine kookboek kocht ik in 1996 in Ierland met het doel om thuis Iers te gaan bakken. Vooral de rabarbertaart, hoewel er ook nog andere leuke recepten in staan. Het is duidelijk een boekje voor de toerist want de hoeveelheden die erin staan worden zowel op de Engelse manier weergegeven als ook in grammen. Dat geeft soms een beetje vreemde hoeveelheden maar als het resultaat okidokie is dan hoort u mij niet klagen.

Country Rhubarb Cake
Ingrediënten:
voor het deeg:
– 340 gram bloem
– 1/2 theelepel baking soda (=dubbelzure soda)
– beetje zout
– 50 gram witte basterd suiker
– 80 gram boter
– 1 ei
– 175 ml karnemelk
 voor de vulling:
– 700 gram rabarber in grote stukken gesneden
– 200-250 gram suiker (ik gebruikte kristalsuiker maar ik denk dat variatie hier mogelijk is)
Verder nog wat kristalsuiker voor bovenop het deeg.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden C (lager, bv 150 bij hete lucht oven) en vet een taartvorm van ongeveer 25 cm doorsnede in.  Meng het bloem, baking soda en het zout in een kom. Voeg hieraan toe de basterdsuiker en wrijf de boter erdoorheen. In NL zijn we gewent dit te doen met twee messen, dat kan je doen als je niet graag met je handen in het deeg zit. Meng in een andere kom de karnemelk met het ei. Voeg dit geleidelijk toe aan het bloemmengsel en meng tot het een deeg is geworden. Deel dit in twee. Rol een deel uit en vul hier de taartvorm mee. Vul dit met de rabarber en strooi hier de suiker overheen. Rol nu het tweede deel van het deeg uit om als deksel van je taart te dienen. Maak stoomgaatjes in het deeg (met een vork) en strooi er nog wat kristalsuiker overheen. Bak gedurende 50-60 minuten tot het deeg lichtbruin is geworden. Het fruit is dan lekker zacht geworden.

Verder meld Marion ons dat deze taart ook lekker is met appel. Dat is goed nieuws voor de lekkerbek want die zijn het hele jaar verkrijgbaar. Jammer voor de middelomtrek maar ja, een mens kan niet alles hebben.

3 gedachten over “Rabarbertaart: het recept”

Geef een reactie