Mijn eerste neger

Heb een beetje rondgeneusd en wat blijkt? Ik ben niet de enige die zich stoort aan de opmerking, ‘eerste zwarte president van de V.S.’ Want, WTF maakt het uit wat voor kleurtje erop die man zit. Het is trouwens discriminerend om dat er over te denken, laat staan zeggen. Maar het zal wel een beetje met generatie te maken hebben.

Mijn moeder is, heel verrassend, van een andere generatie dan ik. Nee, echt waar! Vertelde dat ze het met haar zus had over wanneer ze hun eerste neger zagen. Je moet je voorstellen, jaren 60 vorige eeuw in een kleinburgerlijk dorp ergens in noord-holland. Daar kwam natuurlijk niemand. En dus was het zien van je eerste neger een hele happening. Met als gevolg dat zowel mijn moeder als haar zus deze gebeurtenis zich nog levendig voor de geest konden halen. Beide zijn heden ten dage niet meer onder de indruk van huidskleur. Alleen wel als het veranderd is dat vragen ze zich af; zonnebank gekocht of op vakantie geweest? Logischerwijs vraagt mijn moeder of ik mijn eerste neger kan herinneren. Graven, graven in mijn geheugen maar er kwam niets. En dat terwijl ik mijn jeugd in een nog kleiner dorp heb doorgebracht waar zo mogelijk nog minder gebeurde dan in het dorp van mijn moeder. Maar helemaal niets. Nu, enkele dagen later, herinner ik mij het klasgenootje welke uit Suriname kwam. Ging ik best wel mee om. Buiten spelen en in de klas samenwerken. Dat kan ik mij dan wel herinneren maar haar huidskleur vond ik, schijnbaar, minder belangrijk. Ze lachte vaak. Dat is dan wel weer belangrijk genoeg om te onthouden.

Nu we toch bezig zijn. Wat ik aan mijn moeder heb gevraagd, en eigenlijk van jullie ook wel wil weten, herinneren jullie je eerste Chinees nog?

7 gedachten over “Mijn eerste neger”

 1. Ja, op het havenplein in Harlingen, is later tot de grond toe afgebrand.
  En ook herinner ik mij mijn eerste Indische, want daar was ik in de derde of vierde klas erg verliefd op! (Geen flauw idee meer hoe ze heet(te), maar ze staat nog wel op een klassefoto).

 2. De eerste surinaamse wel. Kan het me nog goed herinneren omdat ze helemaal was witgepoederd in haar gezicht. En ik mijn moeder hoorde vertellen dat haar gezicht er niet uitzag met al die smuk erop! En dat ze toen heel hard moesten lachen of zo! Ik was heel klein. Mijn eerste chinees? Bij de chinees waar ik naar binnen ging met mijn vader om haaienvinnesoep te eten! gatver wat vond ik dat vies! Ik was een jaar of 5! En daarna heerlijk indo food gegeten bij die chinees trouwens! Want mijn vader heeft jaren in Indonesie gewoond dus ik ben opgegroeid met rijst en aardappelen afgewisseld!

 3. Ik stoor me niet aan de opmerking “eerste zwarte president van de v.s.”, ben er zelfs erg blij mee! Ben zelfs tot 05.10 uur opgebleven om mee te mogen maken dat hij gekozen werd.

  Feit is dat hij inderdaad de eerste zwarte president van de v.s. zal worden en dat dat een hele stap voorwaarts is voor een land waar tot in de jaren ’60 zwarte mensen achter in de bus moesten plaatsnemen.

  Dus in dat opzicht is zijn kleurtje wel van belang.

  Wat ik wel jammer vind is dat hij Hillary Clinton niet als vice-presidentskandidaat had, zou helemaal mooi zijn geweest.

  Helaas zijn we in Nederland ook nog niet zo ver dat afkomst en geloof niets uitmaken. Kijk maar naar de reacties op de verkiezing van Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam….

  Helaas, mijn eerste chinees kan ik me niet meer herinneren.

Geef een reactie