Gemberkoekjes bakken

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om in de keuken wat aan te klooien. Meestal volg ik dan een recept uit een kookboek, een tijdschrift of van internet. En als ik zeg ‘volg’ dan bedoel ik het al bereidend aanpassen aan mijn smaak. Daarbij pas ik niet alleen de smaak aan door ingrediënten weg te laten of juist toe te voegen maar ook pas ik de bereidingswijze nog wel eens aan. Zo snap ik cake met dubbelzure soda maar zonder een zuur ingrediënt niet en dat wordt dan aangepast. Soep waarbij alle ingrediënten netjes gesneden moeten worden in stap 1 en bij stap 4 de boel gepureerd wordt kan ook een aanpassing verwachten. Wat ik echt heel erg leuk vind is recepten van te voren al aan te passen. Bijvoorbeeld Amerikaanse recepten. Waarbij de hoeveelheden berekend moeten worden van cup naar grammen en sommige ingrediënten hier niet te krijgen zijn. Of heel moeilijk te verkrijgen zijn. Of ik heb ze niet in huis en ben te lui er moeite voor te doen. Zoals laatst melasse. Dit is een bijproduct van de suikerindustrie en een basisproduct voor de bereiding van rum. Ook bij het maken van sojasaus wordt het gebruikt. Boeiend maar ik heb het niet en heb het vertaald naar keukenstroop. Het ging om een recept voor gemberkoekjes. Ik geef hier de door mij aangepaste, en door vriendinnetjes geteste, versie.

 

Kruidige gemberkoekjes (glitterkoekjes)
Dit deed ik erin:
160 gram bloem
¾ theelepel bakpoeder
½ theelepel gemalen gemberpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
Snuf zout
½ theelepel gemalen staartpeper (het origineel vermeld cayennepeper, heb ik ook maar ben momenteel erg van de staartpeper. Want lekker)
60 gram boter
60 gram bruine basterdsuiker
50 gram kristalsuiker
50 gram keukenstroop
1 klein ei
2 eetlepels kristalsuiker voor garnering
Zo heb ik het gemaakt:
          Oven alvast aan gezet om voor te verwarmen op 150 graden C.
          Ben begonnen met de bloem, bakpoeder, gember, kaneel, zout en peper in een ruime kom te mengen met elkaar.
          Daarna heb ik de boter met de suikers met een mixer gemengd in een andere kom. Hierna heb ik de keukenstroop toegevoegd en weer gemengd. Daarna het ei en dat heb ik goed gemengd. Daarna heb ik, in gedeelten, het bloemmengsel toegevoegd en goed gemengd.
          Ik heb de kristalsuiker, voor de garnering, in een diep bord (soepbord) gestrooid. Van het deeg heb ik balletjes gedraaid van zo’n 2 cm doorsnede. De balletjes heb ik zachtjes door de suiker gerold totdat er aan alle kanten wat suiker aan zat. Daarna heb ik ze op een bakplaat gelegd (met bakpapier, dat vind ik zulk handig spul) met een onderlinge afstand van zo’n 3 cm.
          Ik heb ze bijna 15 minuten in de oven gebakken. Daarna heb ik ze op de plaat laten afkoelen. Ik had ze er na twee minuten eraf kunnen halen om ze verder te laten afkoelen maar ik was afgeleid (email) en toen zijn ze volledig op de plaat afgekoeld. Kan ook. Bewaren doe ik dit in een luchtdichte koektrommel maar dat duurde niet lang. Ze waren snel op. 
Ik vind de koekjes niet zo heel erg gemberig, ze zijn zachter van smaak dan de gemberkoekjes die ik anders wel eens bak. Dat is niet erg, een volgende keer gebruik ik wederom dit specerijenmengsel want dat past goed bij dit soort koekjes. Wel zal ik er, waarschijnlijk, minder suiker in doen. Ik neig naar  basterdsuiker in het koekje en kristalsuiker alleen voor de garnering.

Het origele recept vind je hier.

Geef een reactie