Generaliseren

Die Turk van de overkant zingt met het raam open. Sterker nog, hij hangt uit en raam en zingt mee met de muziek van zijn radio. Alleen is hij geen Turk, hij is Hongaar. Maar dat maakt niet uit. Allemaal Turken uit die hoek. Ja toch? Zal ik dat nog even toelichten dan? Zo is iedereen die niet uit Amsterdam komt en/of er niet woont een boer en gevoelige mannen zijn heaumeau’s. Vrouwen kunnen manwijven, meisje-meisjes of kutwijven zijn. Of dozen. Die vriend van mijn aangetrouwde nicht, het feit dat ik niet getrouwd ben doet niet ter zake, is een Marokkaan ook al komt ie uit Venezuela of iets anders in Midden-Amerika. Brabanders zijn reserve belgen en Limburgers verstaan we niet. Drenthen zijn, naast al eerder genoemde boeren ook nog eens, vermomde Duitsers. Britten zijn theeslurpers en Fransen kikkerbillen en ik kan zo door gaan tot uiteindelijk iedereen op deze planeet eigenlijk hetzelfde is. Lekker overzichtelijk.

Maar de andere kant kan het ook op. Als ik naar de details ga kijken dan kom ik er weer achter dat iedereen anders is. Lastig toch, ik schijn er geen middenweg in te kunnen vinden. Kent u dat probleem? (is het wel een probleem?)

4 gedachten over “Generaliseren”

Geef een reactie